НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
Pravila glasanja na biračkom mestu - lokalni izbori 2008.
Svi birači upisani u birački spisak i u posebne evidencije birača imaju pravo da glasaju na današnjim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima.
Da bi glasao, svaki birač mora da dokaže svoj identitet tako što će staviti na uvid ličnu kartu, važeći pasoš ili vozačku dozvolu.
Građani mogu da glasaju i ako nemaju obaveštenje o mestu i vremenu glasanja, ako su upisani u birački spisak.
Svaki birač glasa lično, tajno i samo jedanput, na overenim glasačkim listićima.
Kada mu se utvrdi identitet, birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić, a potom se obeležava specijalnim sprejom na kažiprstu desne ruke, kao znak da je već glasao.
Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu sa glasačkog listica, tako što će zaokružiti redni broj ispred naziva izborne liste za koju glasa.
Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju, propisano je Zakonom o izboru narodnih poslanika.
Pripadnici policije na dužnosti mogu da uđu na biračko mesto samo ako su na biračkom mestu narušeni red i mir, na poziv predsednika biračkog odbora.
Zbirne izborne liste, sa nazivima izbornih lista i imenima svih kandidata, moraju za vreme glasanja biti vidno istaknute na biračkom mestu.
 

TRENUTNO NA SAJTU