НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
COVID-19

ОПШТИНСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ ‘’НОВИ КОРОНА ВИРУС’’

Иако вирус потиче од животиња, он се сада шири са особе на особу (пренос са човека на човека). Вирус се углавном преноси капљичним путем при кијању и кашљању.
Особа код које се појаве симптоми и знакови респираторне инфекције потребно је да смањи контакт са другим особама у домаћинству или на радном месту, да одмах стави хируршку маску преко уста и носа, појача одржавање личне хигијене, као и да се одмах јави телефоном епидемиологу ради спровођења даљег поступка дијагностике и терапије.

Прање и дезинфекција руку кључни су за спречавање инфекције. Руке треба прати често и темељно сапуном и водом најмање 20 секунди. Када сапун и вода нису доступни можете користити дезинфицијенс који садржи најмање 60% алкохола.
Вирус улази у тело кроз очи, нос и уста, стога их немојте дирати неопраним рукама.

- МЕРЕ ЗАШТИТЕ -

-често перите руке сапуном и водом (у трајању од најмање 20 секунди);
-користите средство за дезинфекцију на бази 70% алкохола;
- избегавајте блиски контакт са особама које имају повишену температуру, кашљу или кијају;
- са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра;
- избегавајте поздрављање руковањем или љубљењем;
- када кијате или кашљете уста и нос прекријте надлактицом или папирном марамицом;
- марамицу одмах баците у канту за отпатке и ОДМАХ оперите руке;
- не дирајте очи, нос и уста неопраним рукама;
- често проветравајте просторије у којима боравите;
- избегавајте боравак у затвореном простору са већим бројем људи;
- не узимајте антибиотике на своју руку;
- користите заштитуну опрему – маску и рукавице;
- након скидања маске обавезно темељно оперите руке;
- уколико имате заказан лекарски преглед или вам је потребан рецепт за лекове, за редовну терапију, лекара контактирајте телефоном;
- одржавајте хигијену животног простора!

УКОЛИКО ИМАТЕ СИМПТОМЕ РЕСПИРАТОРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ И ПОВИШЕНУ ТЕМЕПРАТУРУ- ЗАШТИТИТЕ СВОЈУ ПОРОДИЦУ - ОДМАХ СЕ ЈАВИТЕ ЛЕКАРУ!

Ако имате симптоме инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго), одмах ставите маску преко уста и носа, појачајте хигијену руку (прање топлом водом и сапуном у трајању од најмање 20 секунди), избегавајте контакте са другим особама, и ОДМАХ се јавите дежурној здравственој служби!
- РАДНО ВРЕМЕ ДОМА ЗДРАВЉА :
РАДНИМ ДАНИМА ОД 7 ДО 18 САТИ
СУБОТОМ ОД 8 ДО 16 САТИ
НЕДЕЉОМ ОД 8 ДО 13 САТИ

- БРОЈЕВИ ТЕЛЕФОНА, ДОСТУПНИ 24 САТА: 065/85-600-38, 065/85-600-30, 065/85-600-33

-СВИ КОЈИ ИМАЈУ РЕСПИРАТОРНЕ СМЕТЊЕ И ТЕМПЕРАТУРУ ТРЕБА ОДМАХ ДА СЕ ЈАВЕ У АМБУЛАНТУ ЗА РЕСПИРАТОРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ (објекат старе Хитне помоћи)

-РАДНО ВРЕМЕ КОВИД АМБУЛАНТЕ (Амбуланта за респираторне инфекције): свакодневно од 7 до 22 сата;
Телефони: 035/81-55-241, 062/560-462

СЛУЖБА ХИТНЕ ПОМОЋИ (на улазу у болнички круг из правца Цркве), РАДИ СВАКОДНЕВНО 24 САТА! Телефон: 035/563-124

СВИ КОЈИ ИМАЈУ ТЕГОБЕ И СУМЊУ НА КОРОНА ВИРУС ТРЕБА ОДМАХ ДА СЕ ЈАВЕ ДЕЖУРНИМ ЗДРАВСТВЕНИМ СЛУЖБАМА, БЕЗ ОБЗИРА НА ЗАБРАНУ КРЕТАЊА!


.........................................................................................

Позив за достављаче робе на кућне адресе

Општински Штаб за ванредне ситуације позвао је трговине, угоститеље, апотеке и друге фирме, које по позиву достављају робу на кућне адресе грађана, да све своје податке (адресу, мејл, број телфона), путем којих их грађани могу контактирати, доставе на мејл - This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it - како би обједињено били објављени на званичној интернет страни општине Параћин и као такви били доступнији грађанима. Такви подаци ће бити објављивани у рубрици „Кућна достава“.

Бројеви централе Дома здравља
Параћински Дом здравља, према налогу Министарства, ради од 7 до 18 сати, а препорука пацијентима је да позову свог изабраног лекара телефоном, да би се консултовали о потреби да ли дођу на преглед, односно, да би им лекар продужио рецепте за сталну терапију. Уколико немају број телефона свог изабраног лекара, пацијенти могу да позову централу Дома здравља, на којој ће им дежурни диспечер дати број њиховог изабраног лекара.
Бројеви централе Дома здравља:
035/563 517, 035/573 186, 035/573 187
Дечије зубно одељење, као и одељење за одрасле ради од 7 до 18 сати, а примају се само хитни случајеви, односно пацијенти којима је неопходна интервенција.

Посебни бројеви телефона Дома здравља
У складу са мерама Владе Србије, донетим у циљу спречавања ширења вируса короне, Министарство здравља обавештава грађане да информације од здравствених радника и упутства о томе како треба да се понашају уколико имају респираторне инфекције или неке друге тегобе , могу добити и позивом на посебне бројеве телефона, у својим Домовима.
Параћински Дом здравља ради од 7 до 18 сати и у то време доступни су и следећи бројеви фиксног телефона
035- 81-55-241
035- 563-124,
док су бројеви мобилних телефона
062 -560-462,
065-85-600-38,
065-85-600-30,
065-85-600-33, доступни 24 сата дневно.

Обавештење Градске апотеке у Параћину

Обавештавамо вас да због проглашења ванредног стања у борби против епидемије коронавируса, Градска апотека у сарадњи са Службом за подршку старим лицима општине Параћин, од 21.03.2020. врши бесплатну доставу лекова.
Лица старија од 65 година која станују сама без подршке млађих чланова породице, као и лица која нису у могућности да из здравствених разлога излазе из куће, за набавку неопходних лекова, могу се јавити на контакт телефон Градске апотеке Параћин 573-184. 
Позивом на остављени број, обавестићете запослене у апотеци о адреси испоруке, припремити здравствену књижицу ради подизања прописане терапије, списак лекова који не иду на рецепт уколико су потребни , контакт телефон и неопходна средства за куповину лекова. Приликом преузимања припремљене документација добићете потврду о преузимању. У случају потребе, запослени у Градској апотеци контактираће Вас пре слања лекова.

Апотека Параћин

 

СРЕДА, 18. 03. 2020.

 Измењен режим рада Опште болнице

 Због пандемије КОВИД-19, корона вируса и проглашења ванредног стања у земљи, одлуком Министарства здравља Републике Србије, измењен је режим рада и параћинске Опште болнице. Све службе Опште болнице примаће само пацијенте са хитним стањима, онколошке пацијенте и труднице, наводи се у обавештењу за јавност параћинске Опште болнице. 

 

СРЕДА, 18. 03. 2020.

 Дезинфекција градских улица

 Због уведених мера поводом сузбијања Корона вируса, односно ванредног стања на територији Републике Србије, свакодневно заседа параћински Штаб за ванредне ситуације. Једна од донетих мера јесте дезинфекција градских улица, на којима раде параћинска јавна предузећа, Водовод и Јавно комунално. Као меру превентиве радници и руководство ових предузећа обезбедили су средства за дезинфекцију улица првог и другог приоритета у општини Параћин и реализовали је. Прање улица и дезинфекција раствором хлора обављени су у околини и поред саме Опште болнице, Дома здравља, гробља, градских капела, пијаце, око установа и институција где се може окупљати већи број грађана. Јавна предузећа и даље ће пратити упутства и препоруке за рад које буде донео Штаб за ванредне ситуације општине Параћин. 

 

СРЕДА, 18. 03. 2020.

 Свакодневно комплетно прање градских улица

 Јавно комунално предузеће ће и убудуће, свакодневно, обављати комплетно прање улица у граду, као и комплетно машинско чишћење машинама специјализованим за ту намену. Два пута недељно улице ће бити дезинфиковане раствором хлора, у одређеној концентрацији и то после прања и чишћења. Такође, сваке вечери биће дезинфиковане улице око тзв. критичних тачака: Опште болнице, Дома здравља, гробља, капела, Центра за социјални рад, Црвеног крста, Полицијске станице, општине, пијаце, Поште, ЕПС-а. 

 

СРЕДА, 18. 03. 2020.

 Хала спортова као прихватни центар

 Спорстки центар “7. јул” одређен је одлуком општинског Штаба за ванредне ситуације за прихватни центар у ванредним околностима, као што је било за време поплаве 2014. године и као што је сада. Као мера превентиве ширења вируса короне, обустављене су и све спортске активности, а у Хали спортова се обављају редовни послови, као што је кречење свлачионица, што је уједно и припрема за случај да Здравственом центру буде потребан стационар у овом објекту. Још један задатак прихватног центра у Хали спортова је пријем робе, која је већ почела да пристиже, а у питању су намирнице са дугим роком трајања, односно, конзервирана и сува храна. 

 

СРЕДА, 18. 03. 2020.

 За шта и коме је намењена Служба подршке?

 Кол центру Службе за подршку формиране по налогу Штаба за ванредне ситуације општине Параћин, због обезбеђивања услуга набавке основних животних намирница грађанима старијим од 65 година, којима је док траје ванредно стање у Србији, забрањен излазак, првог дана јавило се 16 најстаријих суграђана, уместо којих су ангажовани волонтери Тима за бригу о старијима Црвеног крста и Дневног центра Клуба за старе Центра за социјални рад, обавили куповину потребних ствари. Служба је, иначе, организована да би уместо старијих суграђана и оних који из здравствених разлога нису у могућности, после позива на бројеве 035/573-214, 035/573-950, 063/101-66-12 или 065/804-32-66, послала волонтере до њих, који ће њиховим средствима, уместо њих обавити куповину основних животних намирница, лекова и других потрепштина. Другог дана јавило се много више грађана, који нису разумели на који начин функционише пружање подршке, очекујући да добију бесплатне пакете намирница и лекова, иако не спадају у категорију лица која по проценама стручних у Центру за социјални рад имају права на такву врсту помоћи. Та помоћ се обезбеђује, али у редовном поступку. Ангажовани у Кол центру Службе за подршку старима, за време ванредног стања, упућују апел корисницима услужног одласка у набавку и по лекове, да зову искључиво из тих разлога, напомињући да сврха читаве организације није обезбеђивање материјалне или социјалне помоћи најугроженијим категоријама становништва, већ искључиво пружање услуга одласка у продавнице и апотеке уместо њих, док им је кретање онемогућено. 

 

УТОРАК, 17.. 03. 2020.

 Порука Штаба: најбитније поштовање свих мера!

 У циљу што боље организације рада локалних служби у време ванредног стања у земљи, Општински штаб за ванредне ситуације је и данас заседао.

 Закључци данашње седнице штаба су да се хитно набаве сим картице за волонтере, који су ангажовани у Служби пордшке и да се уложи максималан напор да се набави заштитна опрема, јер је то тренутно највећи проблем.

 На општинским јавним предузећима и установама, чије службе раде са грађанима, биће отворени шалтери.

 Штаб је издао упозорење за све грађане који су допутовали из иностранства, а налазе се на територији параћинске општине да су, у складу са одлукама Владе Републике Србије, у обавези да поштују наложену меру боравка у карантину.

 Држављани Србије и лица који долазе из држава односно подручја са интензивном трансмисијом болести КОВИД-19, односно жаришта епидемије, дужни су да поштују меру боравка у изолацији, у трајању од 28 дана. Домаћим држављанима и лицима која долазе из других држава, одређена је изолација у кућним условима, у трајању од 14 дана. Надлежна здравствена установа за грађане општине Параћин је Завод за јавно здравље "Поморавље" у Ћуприји.

 Контакт телефон 061–663-86-92! О кршењу мере боравка у карантину грађани могу обавестити дежурни станицу полиције.

 Општинско веће ће донети одлуку о раду кафића и ресторана, а даље мере биће усклађене са мерама Владе, што значи да ће у Параћину важити иста ограничења као у престоници.

 Штаб ће наложити локалном ауто превознику, као и такси превозницима, да спроведе меру дезинфекције возила, једном дневно.

 

УТОРАК, 17. 03. 2020.

ЗДРАВСТВЕНО УПОЗОРЕЊЕ -

За путнике који долазе из иностранства -

ПОШТУЈТЕ МЕРУ БОРАВКА У САМОИЗОЛАЦИЈИ!

 Уколико сте боравили у подручју у којем има случајева инфекције изазване новим корона вирусом, у циљу спречавања преношења инфекције у Републици Србији, али и у циљу заштите Вашег здравља, дужни сте да, у року који је прописан мерама Владе Републике Србије, боравите у самоизолацији! 

 Држављани Србије и лица који долазе из држава односно подручја са интензивном трансмисијом болести КОВИД-19, односно жаришта епидемије, дужни су да поштују меру боравка у изолацији, у трајању од 28 дана.

 Домаћим држављанима и лицима која долазе из других држава, одређена је изолација у кућним условима, у трајању од 14 дана.

 Уколико осетите симптоме инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго), одмах ставите маску преко уста и носа, појачајте хигијену руку (прање топлом водом и сапуном), избегавајте контакте са другим особама, користите марамицу кад кијате или кашљете и позовите телефоном епидемиолога института или завода за јавно здравље надлежног за подручје у коме боравите.

 Надлежна здравствена установа за грађане општине Параћин је Завод за јавно здравље "Поморавље" у Ћуприји.

 Контакт телефон 061–663-86-92!

 Од епидемиолога ћете добити упутства о даљем поступку.

Молимо вас да у потпуности поступате у складу са датим упутствима.

 

Служба подршке

УТОРАК, 17. 03. 2020.

 Како би грађанима Параћина, старијим од 65 година, којима је, док трају мере предузете у Републици Србији на спречавању ширешња заразе корона вирусом, за време ванредног стања, Општински штаб за ванредне ситуације, организовао је Службу подршке. 

 У Дневном центру Клуба за старе Центра за социјални рад формиран је Кол центар, запослених у клубу и мобилног тима програма бриге о старијима, параћинског Црвеног крста, за пријем позива грађана наведених категорија, којима је неопходно да ангажовани волонтери уместо њих набаве основне животне намирнице, лекове и друге животне потрепштине.

 За пријављивање Служби за подршку од 8 до 20 сати, отворени су бројеви телеона:

035/573 214;

035/573 950;

063/101 66 12

065/804 32 66.

У орагнизацију обезбеђивања ове врсте подршке укчључени су и повереници општинског Штаба за ванредне ситиације, по месним заједницама параћинске општине, док се помоћ најугроженијим категоријама становништва, по процени стручних лица Центра за социјални рад обезбеђује у редовном поступку, кажу надлежни, уз напомену да наведени телефонски бројеви Службе за подршку не служе за пријављивање здравствених проблема, односно симптома вируса, веће да је yа то надлежан Завод за јавно здравље “Поморавље”, у Ћуприји.

Контакт телефон 061–663-86-92!

 

  

Ограничење радног времена

17. 03. 2020.

 ОПШТИНСКО ВЕЋЕ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН, на седници одржаној дана 17.03.2020. године донело је Закључак којим се прописује РАДНО ВРЕМЕ угоститељских објеката (ресторана, кафића, барова, објеката у којима се приређују игре за забаву, игре на срећу, интернет кафеа, кладионица, играоница, других забавних игара, ноћних клубова, дискотека, и осталих угоститељских објеката), на територији општине Параћин, сваког дана од 08 до 20 часова. Прописано радно време односи се и на све занатске и трговинске објекте осим хуманих апотека и објеката за продају прехрамбених производа и робе широке потрошње.

 

Ванредно стање

ПОНЕДЕЉАК, 16. 03. 2020.

 У Србији је на снази ванредно стање, које је уведено након састанка Кризног штаба за сузбијање заразне болести КОВИД 19, односно корона вируса и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица услед тог вируса. Влада Србије ће донети уредбу о конкретним мерама за време ванредног стања, а за сада је познато да је обустављен рад школа, факултета и вртића, те да ће школски програм бити реализован преко РТС 3 и РТС Планете. Болнице ће обезбеђивати војска, а полиција ће вршити надзор над излоацијом. Србија је затворила границе што значи да свако ко је претходно боравио у жариштима епидемије мора да буде у изолацији 28, односно 14 дана. Кретање грађана биће у наредном периоду ограничено онима који добију решење о изолацији. Јавни превоз функционисаће у мањем обиму а доћи ће и до редукције у међуградском превозу. "Мере током ванредног стања у земљи ће се мењати и допуњавати из дана у дан", саопштено је из врха државе.

 

Забрана окупљања

ПОНЕДЕЉАК, 16. 03. 2020.

 Последње информације које су државни медији пренели на основу изјаве председнице Владе јесу да ће бити усвојене додатне мере, те да ће се пооштрити мере за рад кафића и ресторана, односно број људи који је дозвољен у тим локалима. Забрана се неће односити на број људи, већ по квадратном метру по особи. Такође, биће затворени сви шалтери јавних служби, а што се тиче рада од куће, препорука је да за оне фирме које нису у могућности да то уведу, да се ради у више смена.

 "Две важне препоруке су огранизовати рад у сменама, ако треба и трећа смена, како би се смањио број људи који се налазе у просторији, такође, да се повећа и дезинфекција простора. Требало би да будемо довољно солидарни да омогућимо људима који имају децу млађу од 12 година да раде од куће. Тржне центре и ресторани нећемо моћи да затворимо без огромних трошкова државе, а мораћемо да наставимо да живимо даље и када ово све прође. У кафићима је огроман број младих људи, који је требало да буду у школи. Од сутра креће школа, биће оцењивања, тестова", рекла је Брнабић.

 Обустављено је одржавање свих спортских манифестација и окупљања. Затварају се дневни центри и клубови за окупљање пензионера и старијих лица, која спадају у ризичну категорију. Такође се отказују културне манифестације – позоришта, биоскопи, концерти ... Апотеке, супермаркети, продавнице, банке и производња ће у наредном периоду наставити да раде, али уз појачане мере заштите. 

 

Учење на даљину

ПОНЕДЕЉАК, 16. 03. 2020.

 Почетак реализације образовно васпитног рада учењем на даљину, за време трајања ванредног стања у Србији, почиње сутра, саопштило је Министарство просвете. У организованом учењу на даљину које обезбеђује Министарство фокус је на опште образовним програмским садржајима и стручним предметима са највећим фондом часова. Едукативни садржаји емитоваће се од 8 сати шест дана у недељи, на трећем каналу РТС, за ученике основних школа. Часови ће бити емитовани према распореду по разредима који ће дан раније пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете. За ученике средњих школа едукативни садржаји за учење на даљину биће емитовани на каналу РТС Планета. Наставницима и ученицима на располагању је велики број онлајн платформи као и национална платформа за онлајн учење МОЈА ШКОЛА, за коју ће упутства и препоруке моћи да нађу на интернет страници www.распореднаставе.гов.рс

 Директори школа, наставничка већа и педагошки колегијуми су у обавези да приступе изради недељног оперативног плана са кључним активностима у остваривању васпитно образовног рада. Наставници ће бележити податке о напредовању ученика, а у електронском дневнику евидентирати све реализоване часове, односно наставне јединице. Додатне информације у вези учења на даљину, као видом подршке настави, родитељи могу добити позивом на број телефона 011/735-05-57, саопштило је ресорно Министарство. 

 

Мере локалног Штаба за ванредне ситуације

ПОНЕДЕЉАК, 16. 03. 2020. 

Општински Штаб за ванредне ситуације у Параћину је у сталном заседању. Основно у раду параћинског локалног Штаба је да спроводи мере које прописују државни органи, а потом и да доноси мере из сопствене надлежности. Више о томе говори командант Штаба за ванредне ситуације у Параћину, Саша Пауновић

 

 

Основне мере заштите од корона вируса 

ПОНЕДЕЉАК, 16. 03. 2020.

 На грађане се апелује да поштују одлуке Владе Србије и препоруке за мере заштите, које свако треба да предузме у циљу спречавања ширења корона-вируса. Основне мере заштите су:

 -Често перите руке сапуном и водом - у трајању од најмање 20 секунди; 

 -Користите средство за дезинфекцију на бази алкохола;

-Избегавјте блиски контакт са особама које имају повишену температуру, кашљу или кијају;

-Избегавајте поздрављање куковањем или љубљењем;

-Одржавајте дистанцу са саговорницима од најмање једног метра;

 -Када кијате или кашљете, уста и нос прекријте надлактицом или папирном марамицом;

 -Марамицу затим одмах баците у канту за отпатке и оперите руке;

-Не додирујте очи, нос и уста неопраним рукама; 

 -Често проветравајте просторије у којима боравите;

 -Избегавајте боравак у затвореном простору са већим бројем људи;

-Не узимајте антибиотике на своју руку;

 -Маску користите само ако кијате или кашљете или уколико негујете болесне; 

-Након скидања маске обавезно темељно оперите руке;

-Уколико имате заказан лекарски преглед или вам је потребан рецепт за лекове, за редовну терапију, лекара контактирајте телефоном;

-Одржавајте хигијену животног простора! 

 

 Препорука за осетљиве групе становништва

ПОНЕДЕЉАК, 16. 03. 2020.

 Инфекција корона вирусом у око 80 посто случајева узрокује благе симптоме и већина оболелих се опоравља, док се у 6 посто случајева јављају компликације. Највећи број тешких облика болести регистрован је код особа старијих од 60 година и особа са хроничним болестима, као што су болести срца, крвних судова, хроничних болести дисајних органа, шећерне болести. Зато у осетљиве групе становништва, спадају старије особе и особе са хроничним болестима, којима се препоручује да се стриктно придржавају свих мера заштите и да користе редовну терапију.

 

Пауновић: "Не постоји претерана мера"

ПОНЕДЕЉАК, 16. 03. 2020.

 Поводом проглашене пандемије корона вируса, у суботу, пре подне, дан уочи проглашења ванредног стања у Србији, председник општине Параћин, Саша Пауновић је, на свом Твитер профилу, изнео став да су "Потребне драстичне мере", упоређујући сличност садашње, са ситуацијом када је 2014. Црница почела да се излива и атмосфере прављења селфија поред реке, паркирања аутомобила на обали, онемогућавања радника да предизму мере заштите, мишљења "да се то нама не дешава". Три сата касније, 15 хиљада домаћинстава је било поплављено, подсетио је Пауновић – "Људи на стварну опасност реагују негирањем. Ако укључиш здрав разум и видиш где је Италија данас, а где је била пре 20 дана, када је имала 30 оболелих, ситуација је драматична и на жалост не може се решити уз поштовање свих људских права и слобода, да се не носе маске, или не иде у кафане.... Нисмо навикли на тај степен ограничења и дисциплине, наставља Пауновић, надајући се реалним проценама, одвијања ситуације наредних дана. Ово искуство ће променити Свет.

 Држава која брзо, одлучно реагује спасиће хиљаде живота, пише Пауновић, оцењујући да је ризик исмевања по интернету понеког политичара, мала цена за то. Овакав изазов превазилази све виђено у овом веку.

 "Овог тренутка не постоји претерана мера власти, постојаће само закаснеле. Ако смо претерали и погрешили у претеривању и паници – СУПЕР - шалићемо се на рачун овог или оног политичара", написао је, на свом Твитер профилу, председник општине Параћин, Саша Пауновић. 

 

16.03.2020.
Обавештавамо вас да је због проглашења ванредног стања у борби против епидемије коронавируса, Штаб за ванредне ситуације општине Параћин организовао службу за пружање подршке старијим лицима (Служба за подршку). Носиоци организације ове службе су Дневни центар клуб за старе Центра за социјални рад Параћин, Црвени крст Параћин – мобилни тим програма бриге о старијима, повереници Штаба за ванредне ситуације Општине Параћин по месним заједницама.

Служба за подршку обезбедиће неопходну подршку следећим категоријама:
-лица старија од 65 година живота, која станују сама без подршке млађих чланова породице
-лица која нису у могућности да из здравствених разлога излазе ван куће.

Подршка овим категоријама пружа се ради услужне набавке основних животних намирница, лекова и других животних потрепштина, као и за обезбеђење помоћи у случају потребе на основу стручне процене радника Центра за социјални рад.
Позивају се сви грађани који спадају у неку од горе наведених категорија становништва и желе да користе услуге Службе за подршку да се пријаве на телефоне:
035/573-214, 035/573-950, 063/101-66-12, 065/804-32-66
у периоду од 08:00 до 20:00 часова, како би волонтери и ангажовани за пружање подршке контактирали доставу неопходне помоћи

Напомињемо, да наведени телефони не служе за пријаву здравствених проблема и симптома вируса, у овом случају потребно је обратити се надлежној здравственој установи - Заводу за јавно здравље ''Поморавље'' у Ћуприји, на телефон: 061/663-86-92

13.03.2020. 

У складу са досадашњим препорукама надлежних институција, Министарства здравља Републике Србије, Завода за јавно здравље, као и Одлуке Владе Репрублике Србије, о предузимању мера за сузбијање корона вируса 2020. Оперативни тим за заштиту од заразних болести Штаба за ванредне ситуације општине Параћин, позива грађане да се придржавају датих упутстава и поштују препоручене мере здравствених радника.
Министарство здравља је на свом сајту објавило информацију да су доступни бројеви телефона, према месту пребивалишта, у времену од 8 до 22 сата, за све оне који имају одређене симптоме респираторних инфекција, а који су у претходном периоду боравили у подручју захваћеним корона вирусом, на којима могу добити све потребне информације, као и препоруке о даљем поступању, од дежурних епидемиолога. У таквим случајевима није потребно ићи у дом здравља или болницу, нити шетњом и другим активностима излагати друге грађане потенцијалним ризицима, већ се треба одмах обратити дежурном епидемиологу, на неки од достављених телефона.
Надлежна здравствена установа за грађане општине Параћин је Завод за јавно здравље "Поморавље" у Ћуприји.
Контакт телефон 061–663-86-92!

OПШТЕ МЕРЕ

- На снази је одлука о забрани окупљања у затвореном простору са више од 100 људи! 
- Апелује се на грађане да приликом организација приватних догађаја, као што су свадбе, крштења и сличне манифестације, са већим бројем људи, ти догађаји буду организовани у складу са одлуком која се односи на јавне скупове! 
- Позивају се грађани који раде у иностранству и који долазе са подручја са интензивном трансмисијом корона вируса, а планирају долазак у земљу, за предстојеће Ускршње празнике, да путовање одложе!

ЗДРАВСТВЕНО УПОЗОРЕЊЕ
-за путнике који долазе из заражених подручја-

Упозорење се посебно односи на људе који долазе из земаља у којима има случајева инфекције изазване новим корона вирусом, KОВИД-19.
Уколико сте боравили у подручју у којима има случајева инфекције изазване новим корона вирусом, у циљу спречавања преношења инфекције, али и у циљу заштите вашег здравља, дужни сте да предузмете следеће мере:
- у наредних 14 дана смањите контакте са другим особама у домаћинству, на радном месту или јавним местима;
- ако осетите симптоме инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго), одмах ставите маску преко уста и носа, појачајте хигијену руку (прање топлом водом и сапуном), избегавајте контакте са другим особама, користите марамицу, кад кијате или кашљете;
- у случају да имате симптоме, позовите телефоном епидемиолога института или завода за јавно здравље, надлежног за подручје у коме боравите!

НОВИ КОРОНА ВИРУС – МЕРЕ ЗАШТИТЕ!
- често перите руке сапуном и водом (у трајању од најмање 20 секунди);
- користите средство за дезинфекцију на бази 70% алкохола;
- избегавајте блиски контакт са особама које имају повишену температуру, кашљу или кијају; - избегавајте поздрављање руковањем или љубљењем;
- са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра;
- када кијате или кашљете уста и нос прекријте надлактицом или папирном марамицом;
- марамицу одмах баците у канту за отпатке и ОДМАХ оперите руке;
- не дирајте очи, нос и уста неопраним рукама;
- често проветравајте просторије у којима боравите;
- избегавајте боравак у затвореном простору са већим бројем људи;
- не узимајте антибиотике на своју руку;
- маску користите само ако кијате или кашљете или уколико негујете болесне;
- након скидања маске обавезно темељно оперите руке;
- уколико имате заказан лекарски преглед или вам је потребан рецепт за лекове, за редовну терапију, лекара контактирајте телефоном;
- одржавајте хигијену животног простора! 

ПРЕПОРУКА ЗА ОСЕТЉИВЕ ГРУПЕ СТАНОВНИШТВА
- Инфекција новим корона вирусом у око 80% случајева узрокује благу болест и већина оболелих се опоравља, док 6% има тежи облик болести са компликацијама. 
- Највећи број тешких облика болести регострован је код особа старијих од 60 година и особа са хроничним болестима (болести срца, крвних судова, хроничне болести дисајних органа, шећерне болести). 
- Старије и особе са хроничним болестима треба да се продржавају општих мера заштите и да користе редовну терапију, према савету лекара.

 

TRENUTNO NA SAJTU